Sons Of Anarchy

Galiba klüp olarak çoğumuz SOA yı (sons of anarchy) izlemişizdir. Uzun bayram tatilinde diziyi yavaş yavaş ve sindire sindire bikaç kere izledim ve aslında basit bir MC nin öyküsünün altında belkide American History X benzeri bir örgünün olduğunu farkettim yada bana öyle geldi. Bence algısı açık insanların hele birde motor kullananlar gerçekten izlemesi gereken bir dizi olmuş umarım uzun sezonlar boyunca devam eder. Dizide özellikle essas oolanın meçhul babasının yazdığı notlar gerçekten çok etkileyici ilk 6-7 bölümde yakalayabildiğim monologları buraya koyuyorum umarım sizdede bikaç ampulün yanmasına vesile olur.

GİZEMLİ BABADAN YAVRUSUNA NOTLAR:

"Most of us were not violent by nature. We all had our problems with authority, but none of us were sociopaths.”

"We came to realize that when you move your life off the social grid, you give up the safety that society provides.”

"On the fringe...blood and bullets are the rule of law, and if you're a man with convictions, violence is inevitable."

“When we take action to avenge the ones we love, personal justice collides with social and divine justice. We become judge, jury and God. With that choice comes daunting responsibility. Some men cave under that weight, others abuse the momentum. The true outlaw finds the balance between the passion in his heart and the reason in his mind. His solution is always an equal mix of might and right."

Buda gene diziden fakat küçük bir araştırma yapıp tamamını buldum

“The first time I read Emma Goldman (bknz. Notlar)

"Anarchism, stands for liberation of the human mind and the dominion of religion. Liberation of the human body from the dominion of property. Liberation from shackles and the restraint of government. It stands for social order based on the free grouping of individuals.”

The concept was pure, simple, true. It inspired me. Lit a rebellious fire. But ultimately, I learned the lesson that Goldman, Proudhon (bknz. Notlar)and the others learned: that true freedom requires sacrifice and pain. Most human beings only think they want freedom. In truth, they yearn for the bondage of social order, rigid laws, materialism. The only freedom man really wants is the freedom to be comfortable.

Peki nedir bu anarşizm dedikleri die soran olursada işte bir iki basit bilgi.

Anarsizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarsinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çesitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanimlayan sosyal bir terimdir. Anarsi, her kosulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Bu hareketler, merkezi politik yapilar, üretim araçlarinin özel mülkiyeti ve ekonomik kurumlar yerine toplumsal iliskilere dayanan gönüllü etkilesim ve özyönetimi savunur, özgürlük ve otonomi ile karakterize edilen bir toplumu arzular. Bu felsefeler, anarsi terimiyle özgür bireylerin gönüllü etkilesimine dayanan bir toplumu, bireylerin ve topluluklarin alinan kararlardan etkilendikleri ölçüde söz sahibi olmasi düsüncesini ifade eder.

Zorlayici kurumlara ve toplumsal bazli hiyerarsilere karsi olmak anarsizmin asli ilkelerindendir ve ayrica anarsizm gönüllülüge dayanan bir toplumun nasil isleyecegi konusunda olumlu bir görüsü ifade eder. Anarsist felsefeler arasinda hatri sayilir bir çesitlilik vardir. Siddetin anarsizmdeki yeri, ne tür bir ekonomik sistemin olmasi gerektigi, çevre ve endüstriyalizm hakkinda sorular ve diger hareketlerde anarsistlerin rolleri gibi farkli alanlarda çesitli görüsler bulunmaktadir. Anarsist akimlar bu nedenlerle birbirlerinden çok farkli ve hatta karsi olabilirler. Örnegin anarsist komünizmin yani sira Hiristiyan anarsizmi gibi anarsist akimlar da mevcuttur.

Notlar:

Emma Goldman: Rusya doğumlu teyze amerika ve avrupada anarşizm kavramının gelişip yayılmasında büyük bir rol oynamıştır. Anarşizm düsturunda oldukça önemli bir isim.

Pier Joseph Proudon: kendini ilk defa anarşist olarak niteleyen adam. Konu hakkında kitaplar yazan bi araştırmacı.

Sembol olarak kullanılan daire içindeki A ise en çok bilinen sembollerdendir. A anarchy i temsil etmekte olup O ise order(düzen) anlamındadır. İkisi bir arada anarchy is order anlamına geliyoki buda Proudonun ilk sözlerinden biri. Aslında ilk zamanlar kırmızı veya siyah flamalar kullanılmış sembol olarak fakat 70li yıllarda punk akımı ile çember ve A sembolü popüler olmuş ikonik bir imge halini almıştır..


2 yorum:

Unknown dedi ki...

süper yazı tebrik ederim... diziyi bilmediğimi söyliyerek rezil olma kredimden kullanıyorum..dizi hakknda d bilgi istiyorum..

Umut dedi ki...

O zaman ben de dizinin jenerik müziğini koyayım.Dizi hakkında Ekin'e bilgi verme işini de başkasına devredeyim=)
-Müziği internette hiç biyerde bulamadım ondan diziden sesleri ayırıp da kaydettim.Buyrun:

http://rapidshare.com/files/175921602/SOA.mp3

Ride into this world, all alone.
God takes your soul, you’re on your own.
The crow flies straight, a perfect line,
on the devil’s bed, until you die.
Gotta’ look this life in the eye.